Bitcoin’in Doğuşu
2008’de bir gizem adamı, Satoshi Nakamoto, “Hadi bir dijital para yapalım” dedi. Ama bu Satoshi kim? Hala sır! Dedikodulara bakarsan, ya bir dahi, ya bir grup insan, hatta bazıları “Uzaylı mı bu?” diyor. 2009’da Bitcoin ağı devreye girdi. İlk iş, Satoshi’nin Hal Finney’e “Al sana 10 Bitcoin” demesiyle oldu. O zamanlar kimse bu işin dünyayı sallayacağını bilmiyordu, düşünsene!
İlk Hayranları Kimdi?
Satoshi 2011’de “Ben yokum” deyip kaybolunca, Bitcoin’i bir avuç çılgın büyüttü. “Cypherpunk” denen bu tayfa, şifre meraklısı tiplerdi. Özgürlük için bankalara kafa tutan bu ekip, Bitcoin’i bugünlere taşıdı. Mesela, Hal Finney o ilk adamlardan biriydi, neredeyse bir kahraman!
Dijital Para Nasıl Çalışır?
Bitcoin’in sırrı blockchain denen bir şeyde. Bu, herkesin görüp “Aaa, şurda para gitmiş” diyebileceği ama kimsenin karışamayacağı bir defter gibi. Madenciler var bir de, süper güçlü bilgisayarlarla bu defteri tutuyorlar, üstüne bir de Bitcoin kazanıyorlar. Teknoloji biraz karışık ama sağlam, merak etme!
Pizzadan Milyonlara: Bitcoin’in Hikayesi
2010’da Laszlo diye bir abimiz, “Açım” dedi ve 10.000 Bitcoin’e iki pizza kaptı. O gün birkaç kuruşluk pizzalar, şimdi milyon dolarlık bir masal oldu. Hatta bu olay o kadar meşhur ki, her 22 Mayıs’ta “Bitcoin Pizza Günü” diye kutlanıyor! Bitcoin’in çılgın yükselişini anlamak için bundan güzel hikaye mi olur?
Değeri Niye Bu Kadar Zıplıyor?
Bitcoin’in fiyatı tam bir lunapark! Mesela, 2017’de 1 Bitcoin 20 bin dolara fırladı, sonra hoop 3 bin dolara düştü. Niye? Çünkü insanlar “Ya bu çok değerlenir!” diye koşturuyor, sonra panikleyip satıyor. Heyecanlı ama riskli bir oyun!
Neden Bu Kadar Popüler?
Bitcoin niye herkesin ağzında? Çünkü bankalara “Güle güle” diyor, seni özgür bırakıyor. Üstelik “Değeri artar mı?” diye heyecanlandırıyor. Bir de “Kimse beni izlemesin” diyenler için birebir. Ama bu popülerlik bazen başını ağrıtıyor, fiyatı uçuyor, sonra hoop aşağı iniyor!
Ne İşe Yarar?
Bitcoin’le internetten bir şeyler alabilirsin, ama her dükkan “Gel Bitcoin’le öde” demiyor. Bazıları “Değeri artar” diye alıp kenara koyuyor, bazıları da “Hızlıca yurt dışına para yollayayım” diyor. Mesela, yurtdışındaki arkadaşına 5 dakikada para göndermek istersen, banka kuyruğuna girmeden Bitcoin’le şipşak halledersin. Hatta geçen ay biri Bitcoin’le araba aldı, düşünsene ne çılgınlık!
İyi mi, Kötü mü?
Güzel yanları şahane: Bankaya gerek yok, hızlı, güvenli. Ama işin öteki yüzü de var: Fiyatı hop oturup hop kalkıyor, madencilik elektrik faturasını uçuruyor, bir de arada kötü işlere bulaşıyor. Ha bir de, cüzdanını kaybetme, yoksa ağlarsın, benden söylemesi!
Bitcoin’e Nasıl Başlarım?
Bir dijital cüzdan kap, borsadan biraz Bitcoin al, hop başla! Ama şunu unutma: Bu bir macera, cebinde harcamaya kıyacağın kadar parayla gir. Fazla kaptırma kendini, tamam mı?
Bitradar.news’ta yer alan içerikler sadece bilgi amaçlıdır ve kesinlikle finansal bir yönlendirme ya da yatırım önerisi değildir. Kripto paralar riskli varlıklardır; kararlarınızı kendi araştırmalarınıza dayandırın, biz sadece haber sunarız!
Yorumlar (3)